Frågor och svar om elektriker och eltjänster finns det gott om. Vi på Elektriker Stockholm har samlat några av de viktigaste här så att du enkelt kan hitta svaret på din fråga.
Ja det går men det måste finnas kvitton på arbetet som bevisar att det är gjort av en auktoriserad elektriker.
Nej man får inte dra utanpåliggande el själv. Det arbetet måste göras av en auktoriserad elektriker. Säkerhet är alltid mycket viktigt när det gäller elarbeten därför ska du alltid låta dessa utföras av en auktoriserad elektriker. Det finns vissa mindre arbeten du kan göra själv och de finns listade längre ned men att dra utanpåliggande el är ett arbete som du behöver en elektriker till att utföra.
Ja att montera en laddbox i garaget är en alldeles utmärkt plats. Laddboxen är då skyddad från väder och vind. I garaget är det fasta nära till elcentral och ledningar vilket gör installationen enkel. Dessutom är den inlåst vilket skyddar den från att någon obehörig skulle använda den. Att passa på att ladda bilen när den står inomhus i garaget över natten är idealiskt.
Medellönen för en elektriker är 33 700 kr. Ingångslönen är 19 260 kr. Lönen varierar beroende på erfarenhet och kan överstiga 45 000 kr för en mycket erfaren elektriker.
Om strömmen har gått så kan du själv felsöka på ett enkelt sätt. Vid större problem och mer avancerade fel kontakta en elektriker. Här är en enkel beskrivning av hur du felsöker själv genom att svara på dessa frågor:
För att få fullständig auktorisation A behöver du ansöka vid Elsäkerhetsverket. Du behöver uppfylla krav både gällande utbildning och erfarenhet för att få auktorisation A.
För att få certifikat behöver du ha gått elektrikerutbildning och vara anställd som elektriker. Din arbetsgivare mailar in dina slutbetyg och ditt anställningsavtal till Elbranschens Lokala Yrkesnämnd så att du kan få ditt certifikat.
Så här hittar du ett jordfel:
Trasig golvvärme bör lagas av en auktoriserad elektriker. Här är några steg som elektrikern följer vid reparation av trasig golvvärme:
Värmegivande elslingor har en beräknad livslängd på 20-25 år
Det beror på vilken typ av golvvärme man installerar. Installation av elvärmeslingor tar mellan 1 till 3 timmar per rum beroende på storlek. Mycket stora rum kan ta ännu längre tid.
En auktoriserad elektriker kostar mellan 500 kr och 900 kr i timmen inklusive moms. Detta är kostnadsspannet efter rotavdraget.
En behörig elektriker står med som elinstallatör Elsäkerhetsverkets register över auktoriserade elektriker.
Det finns riktigt bra elektriker här hos oss på Elektriker Stockholm som är redo att hjälpa dig med alla typer av elarbeten. En bra elektriker har precis som vi behörighet, f-skattsedel och goda referenser.
Nej det måste den inte. Det är dock alltid viktigt att säkerställa att säkringsgruppen eller den enskilda säkringen den tillhör är korrekt jordad och skyddad av jordfelsbrytare. Det är bäst att ha en enskild säkring för golvvärmen om den täcker många kvadratmeter.
För att få rotavdrag när du anlitat elektriker behöver du spara alla kvitton både gällande arbetskostnad och materialkostnad. Elektrikern som utför arbetet måste vara auktoriserad. Läs mer om rotavdrag här
Det finns ett flertal olika typer av elektriker. Här är olika typer av elektrikeryrken:
Det är betydligt dyrare med jour-elektriker jämfört med det vanliga timpriset. Du får räkna med minst 2700 kr i startavgift och därefter 1100 kr per påbörjad timme.
B-auktorisation innebär begränsad behörighet som elinstallatör. Med auktorisation klass B så har elektrikern rättigheter att flytta eluttag, elkopplare och ljusarmaturer. Elektriker med B-auktorisation får också koppla bort eller fastansluta strömförbrukande elektrisk utrustning.
Behörig elektriker är ett äldre uttryck för auktoriserad elektriker. En auktoriserad elektriker är auktoriserad av elsäkerhetsverket och har uppfyllt krav på både utbildning och praktisk erfarenhet.
En installationselektriker sköter olika typer av installationer. Exempel på arbetsuppgifter är att dra ledningar, montera strömbrytare och eluttag och att montera elcentraler. Elektriska installationer i allmänhet sköts av en installationselektriker.
En serviceelektriker arbetar mest med felsökningar och reaprationer i olika elsystem och elektriska anläggningar.
Det finns tre olika auktorisationstyper för elektriker, A, AL och B. Tidigare kallades det som nu är auktorisationer för behörighet som elinstallatör men sedan 2017 gäller termen auktorisation. De olika auktorisationstyperna har olika behörigheter och auktorisation A innebär fullständig behörighet.
Det är av yttersta vikt att du vet exakt vad du ska göra när du utför ett elarbete som du som privatperson har rätt att utföra. Om du är det minsta osäker så bör du kontakta en auktoriserad elektriker. Följande saker får du göra själv utan att vara behörig elektriker:
Elektriker Storstockholm © 2023